انتها عدالت آموزشی با مصوبه مبهم مجلس!

به گزارش تور کیش، مجلس در مصوبه ای وزارت آموزش و پرورش را مکلف کرد حداکثر تا سرانجام سال تحصیلی 99- 98 کلیه واحدهای آموزشی تحت مدیریت را منحصراً به دو صورت دولتی و غیردولتی اداره کند، به گونه ای که به جز مدارس استثنایی، مدارس دولتی متنوع در کشور نباشد.

انتها عدالت آموزشی با مصوبه مبهم مجلس!

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، مجلس در مصوبه ای وزارت آموزش و پرورش را مکلف کرد حداکثر تا انتها سال تحصیلی 99- 98 کلیه واحدهای آموزشی تحت مدیریت را منحصراً به دو صورت دولتی و غیردولتی اداره کند، به گونه ای که به جز مدارس استثنایی، مدارس دولتی متنوع در کشور نباشد و ملاک ثبت نام در مدارس دولتی متناسب با فاصله محل سکونت با مدرسه باشد.

به موجب اجرای این مصوبه باید تمامی مدارس هیئت امنایی، شاهد، ایثارگران، استعدادهای درخشان، نمونه دولتی، آموزش از راه دور، اقلیت های مذهبی، شبانه روزی، عشایری و تطبیقی حذف شوند.

از ابهامات متن تا مغایرت با اسناد بالا دستی

رهبر انقلاب در ملاقات سال 98 با معلمان و فرهنگیان فرمودند: نخبه پروری خیلی مهم است، مدارس استعدادهای درخشان نبایست تضعیف بگردد، هر چه می توانید این ها را تقویت کنید. این بیانات در حالی است که با اجرای این مصوبه جدید، عملاً مدارس استعدادهای درخشان و نمونه دولتی به عنوان مدارس اصلی نخبه پرور در نظام آموزشی حذف خواهند شد.

علاوه بر این با اصل 75 قانون اساسی به دلیل افزایش هزینه های دولت مغایر است. چرا که بخشی از هزینه مدارس شاهد، هیئت امنایی و استعدادهای درخشان از والدین و نهادهای حمایتی نظیر بنیاد شهید و بنیاد مستضعفان تامین می گردد.

این مصوبه با روینمودهای کلان شورای عالی انقلاب فرهنگی مغایر است. این شورا با حذف مدارس استعدادهای درخشان و نمونه دولتی در سال 96 توسط شورای عالی آموزش و پرورش به صراحت مخالفت و همچنین به تازگی مصوبه تشکیل سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان را ابلاغ کرد.

واژه تنوع در این مصوبه به دلیل تصریح نکردن ملاک تنوع مبهم است. در واقع معین نیست ملاک تنوع نظام تامین اقتصادی است، برنامه درسی است، سن دانش آموزان است یا...

علاوه براین معین نیست فاصله محل سکونت تا مدرسه تنها ملاک ثبت نام است یا یکی از ملاک های ثبت نام.

جالب اینجاست که اجرای این مصوبه به دلیل حذف مدارس آموزش از راه دور، شبانه روزی، اقلیت های مذهبی، مجتمع های آموزشی تطبیقی و بزرگسالان که مختص گروه های مخاطب خاص تأسیس شده اند، نظام آموزشی را با اختلال در ارائه همگانی خدمات آموزشی روبرو می سازد.

تهدید عدالت آموزشی، آسیب بزرگ این مصوبه

این مصوبه با حذف مدارس نمونه دولتی، دانش آموزان مستعد مناطق محروم را از خدمات آموزشی با کیفیت محروم نموده و ناقض عدالت آموزشی است.

باید گفت به دلیل حذف مدارس دولتی باکیفیت و راهنمایی خانواده های دغدغه مند به سمت مدارس غیردولتی، عملا موجب هموارسازی راستا خصوصی سازی مدارس می گردد.

حذف تنوع مدارس به نوعی ایده عدالت به مثابه برابری را به ذهن متبادر می سازد؛ این که همه دانش آموزان مستقل از شرایط و اقتضائات خاصی که دارند باید خدمات مشابهی دریافت نمایند. این در حالی است که مبانی نظری سند تحول بنیادین در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی جمهوری اسلامی ایران به صراحت این تصور را زیر سوال می برد و تأکید می نماید که بر اساس مبانی روان شناختی پذیرفته شده، گاهی تفاوت ها و شباهت های آحاد متربیان به گونه ای است که می توان آن ها را در گروه هایی دسته بندی کرد و خدمات تربیتی ویژه وکیفی تری به آن ها ارائه کرد.

مدارس استعدادهای درخشان از جمله مدارسی هستند که خدمات آموزشی متناسب با شرایط متربیان تیزهوش ارائه می دهند و در صورت اجرای این قانون، این گروه از دانش آموزان با چالش روبرو خواهند شد.

این مصوبه لغو نگردد دچار خسران می شویم

محمد بیرانوند، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از موافقان این طرح ، آ را احتیاجمند چکش کاری و اصلاح بیشتری دانست و اضافه کرد: با وجود 19 تا 21 مدل مدرسه در کشور، آنچه باید در این زمینه شفاف گردد شیوه های اداره و ادامه حیات آنها است.

نماینده خرم آباد در مجلس گفت: مصوبه مجلس می توانست شسته رُفته تر باشد؛ انتظار داریم این موضوع به صورت شفاف مورد آنالیز و آمایش قرار گیرد.

در شرایط کنونی، لازمه تحقق عدالت آموزشی، وجود مدارس متنوع است و اساسا نمی توان شرایط مطلوب و منطقی آموزشی را بدون تنوع مدارس تصور کرد. حتی در شرایط ایده آل، وجود حداقلی از تنوع مدارس ضرورت دارد و تجربه های جهانی نیز تنوع مدارس و مراکز آموزشی متنوع را رد نمی نماید.

وقتی در جامعه ای هستیم که افراد آن شامل عشایر، روستاییان، اقلیت های مذهبی، تیزهوشان و... هستند، چگونه می توان احتیاج این گروه ها به مدارس و نظام های آموزشی ویژه آن ها را نادیده گرفت؟ از سوی دیگر یک معلم با مهارت های حرفه ای متوسط یا کمتر از آن، در یک کلاس دارای تراکم دانش آموزی بالا، چگونه می تواند به تمامی احتیاجهای متنوع دانش آموزان پاسخ دهد؟

به نظر می رسد شورای نگهبان به استناد ابهامات متن مصوبه و مغایرت های آن با مراجع بالادستی این مصوبه را برای آنالیز مجدد به مجلس ارجاع دهد. مجلس نیز رویکرد کلان خود را از حذف تنوع مدارس به سامان دهی آن تغییر داده و مبتنی بر این تغییر، متن مصوبه را اصلاح کند.

منبع:دانا

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 12 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: toure-kish.ir شناسه مطلب: 545

به "انتها عدالت آموزشی با مصوبه مبهم مجلس!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انتها عدالت آموزشی با مصوبه مبهم مجلس!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید