10 خاصیت سیب زمینی
به گزارش تور کیش، سیب زمینی نوعی خوراکی است که سال هاست مردم جهان از آن استفاده می نمایند. سیب زمینی خوراکی نسبتا ارزانی است که حاوی موادمغذی فراوان از جمله فیبر، ویتامین ها و موادمعدنی همانند ویتامین A و ویتامین C است که تأثیر فراونی در تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش فشار خون دارد. بعلاوه سیب زمینی به علت داشتن کربوهیدرات فراوان برای رژیم غذایی ورزشکاران نیز بسیار مناسب است.
خواص سیب زمینیدر این مقاله به بعضی از خواص سیب زمینی اشاره می گردد.
پژوهش ها نشان می دهد سیب زمینی در درمان التهاب و کاهش تورم و رفع یبوست مفید است.
یک سیب زمینی میانه در حدود 164 کالری انرژی دارد و 30 درصد از احتیاج روزانه بدن به ویتامین B6 را رفع می نماید.
خوردن سیب زمینی پخته در زمستان موجب گرم شدن و رسیدن موادغذایی مفید به بدن می گردد و از لحاظ مالی نیز خوراکی مقرون به صرفه قیمتی محسوب می گردد.
سیب زمینی پخته سرشار از مواد مغذی است و می توان آن را به عنوان خوراکی سالم و مفید در برنامه ی غذایی گنجاند. مصرف زیاد میوه و سبزیجات برای سلامتی بسیار مفید هستند و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش می دهد. با مصرف این نوع مواد غذایی می توانید رژیم غذایی و سبک زندگی سالمی داشته باشید.
درادامه، به چند تا از فواید سیب زمینی اشاره می کنیم:
1. حفظ سلامت استخوان هاوجود آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم و روی در سیب زمینی در حفظ و تقویت ساختار استخوان بسیار مؤثر است. آهن و روی نقش مهمی در تولید و بازسازی کلاژن پوست دارند. فسفر و کلسیم نیز هر دو در حفظ ساختار استخوان بسیار مؤثرند، اما حفظ تعادل بین این مواد معدنی در تراکم و بافت استخوانی بسیار مهم و حیاتی است. نباید فراموش کرد که بالابودن اندازه فسفر و پایین بودن کلسیم موجب کاهش تراکم بافت استخوان و در نهایت منجر به پوکی استخوان می گردد.
2. تنظیم فشار خونبه همان اندازه که کاهش مصرف سدیم در تنظیم فشار خون بسیار حیاتی است، افزایش مصرف پتاسیم دریافتی در رژیم غذایی روزانه نیز اهمیت زیادی دارد. پتاسیم باعث گشادشدن عروق خونی می گردد. براساس تحقیقات و آزمایش های مرکز ملی سلامت و تغذیه (NHANES)، کمتر از 2 درصد از بزرگسالان آمریکایی، روزانه 4700 میلی گرم پتاسیم دریافت می نمایند. پتاسیم، کلسیم ومنیزیم موجود در سیب زمینی به طور طبیعی در کاهش فشارخون تأثیر می گذارد.
3. سلامت قلبسیب زمینی فاقد کلسترول و سرشار از فیبر، پتاسیم، ویتامین C و ویتامین B6 است که برای سلامت قلب بسیار مفید می باشد. همان طور که گفته شد، سیب زمینی سرشار از فیبر است که به کاهش اندازه کلسترول خون یاری می نماید و همین مسئله منجربهکاهش ریسک ابتلا به بیماری قلبی نیز می گردد. تحقیقات صورت گرفته در مرکز ملی سلامت و تغذیه نشان می دهد، افزایش پتاسیم و کاهش سدیم دریافتی در رژیم غذایی خطر ابتلا به بیماری های قلبی و مرگ ومیر را به شدت کاهش می دهد.
4. تأمین ماده مغذی کولینسیب زمینی حاوی ماده مغذی مفید و مهمی به نام کولین است. کولین به بهبود حرکت ماهیچه، تغییر خلق وخو، تقویت یادگیری و حافظه یاری می نماید. مصرف سیب زمینی موجب حفظ ساختار غشاهای سلولی، تسهیل انتقال امواج عصبی، یاری به جذب چربی و رشد اولیه مغز نیز می گردد. یک سیب زمینی بزرگ در حدود 57 میلی گرم کولین دارد. این درحالی است که کولین مورداحتیاج مردان به طور میانه 550 میلی گرم است که در زنان باید در حدود 425 میلی گرم باشد.
5. پیشگیری از سرطانسیب زمینی حاوی اسید فولیک است. اسید فولیک نقش مهمی در سنتز و بازسازی DNA دارد و به همین دلیل از تشکیل انواع سلول های سرطانی که معمولا به علت جهش در DNA به وجود می آیند، جلوگیری می نماید. فیبر موجود در میوه ها و سبزیجاتی مانند سیب زمینی، ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد. ویتامین C و کوئرستین (quercetin) موجود در سیب زمینی مشابه خواص آنتی اکسیدان هاست و از آسیب سلول ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می نمایند. بعلاوه تحقیقات اخیر نشان می دهد که سیب زمینی بنفش در کاهش التهاب و پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ مؤثر است.
6. تسهیل در هضم غذافیبر موجود در سیب زمینی از ابتلا به یبوست جلوگیری می نماید و موجب تسهیل هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش می گردد.
7. کنترل وزنفیبر از فاکتورهای مهم در کنترل وزن است. فیبر در دستگاه گوارش فشرده می گردد. با توجه به اینکه سیب زمینی حاوی فیبر است، مصرف آن موجب احساس سیری و کاهش اشتها می گردد؛ به همین دلیل فرد مدت زمان بیشتری احساس سیری می نماید و درنتیجه، کالری دریافتی نیز کمتر می گردد.
8. تنظیم سوخت و سازسیب زمینی منبع غنی ویتامین B6 است. ویتامین B6 نقش مهمی در سوخت و ساز بدن دارد. بیشتر احتیاج ما به انرژی از گلوکز تأمین می گردد و کربوهیدرات ها و پروتئین ها مولکول های ذخیره نماینده انرژی در بدن هستند که در مواقع احتیاج باید تبدیل به گلوکز شوند تا بدن بتواند انرژی مورد احتیاج در فعالیت های روزانه خود را تأمین کند. ویتامین B6 موجود در سیب زمینی تسهیل نماینده فرایند شکسته شدن مولکول های کربوهیدارت و پروتئین و تبدیل آن به گلوکز هستند.
9. محافظت از پوستکلاژن سیستم پشتیبان پوست است. ویتامین C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. آنتی اکسیدان از آسیب سلول های پوست در برابر آفتاب، آلودگی و سیگار یاری جلوگیری می نماید. بعلاوه ویتامین C موجب کاهش چین وچروک و بهبود بافت پوست هم می گردد.
10. تقویت سیستم ایمنی بدنتحقیقات نشان می دهد که ویتامین C می تواند از شدت و نیز مدت سرماخوردگی بکاهد. همان طور که گفته شد سیب زمینی ها سرشار از ویتامین C هستند.
سیب زمینی غذایی متفاوتباید به خاطر داشت که خواص و مزایای سیب زمینی کاملا بستگی به نوع پخت آن دارد. خوردن یک سیب زمینی به تنهایی کالری نسبتا پایینی دارد، ولی متأسفانه امروزه در پخت سیب زمینی از روغن، خامه و کره و حتی پنیر استفاده می گردد که کالری بالایی دارند.
سیب زمینی سایز میانه حدود 100 گرم کالری دارد. سیب زمینی سفید که با پوست پخته شده باشد، حاوی مواد زیر است:
94 کالری؛
0/15 گرم چربی؛
فاقد کلسترول؛
21/08 گرم کربوهیدارت؛
2/1 گرم فیبر؛
2/10 گرم پروتئین؛
10 میلی گرم کلسیم؛
0/64 میلی گرم آهن؛
27 میلی گرم فسفر؛
544 میلی گرم پتاسیم؛
12/6 میلی گرم ویتامین C؛
0/211 میلی گرم ویتامین B6؛
0/038 میلی گرم اسید فولیک.
علاوه بر اینها سیب زمینی مقادیری نیاسین، کولین و زینک نیز دارد.
سدیمسیب زمینی خام حاوی اندازه کمی سدیم است. اندازه سدیم موجود در سیب زمینی حدود 10 میلی گرم یعنی کمتر از 1 درصد از احتیاج روزانه بدن است. اگرچه، این مسئله درمورد نوع تولید شده آن مانند سیب زمینی سرخ شده و چیپس سیب زمینی صدق نمی نماید.
لیپوئیک اسیدهمان طور که پیش از این نیز گفته شد انرژی مورد احتیاج بدن از شکسته شدن مولکول های گلوکز تأمین می گردد. سیب زمینی حاوی اندازهی لیپوئیک اسید است که فرایند شکسته شدن مولکول های گلوکز و تبدیل آن به انرژی مورد احتیاج بدن را راحت تر می نماید.
بعضی تحقیقات نشان می دهد که لیپوئیک اسید در کنترل قند خون، گشادشدن رگ های خونی، محافظت در برابر رتینوپاتی(retinopathy) یا آسیب به شبکیه چشم، مغز و بافت عصبی نقش مهمی دارد.
کوئرستین (Quercetin) فلاونولی است که در بیشتر میوه ها، سبزیجات، برگ ها و دانه ها یافت می گردد. فلاونوئید در پوست سیب زمینی وجود دارد و خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی آن موجب کاهش آسیب به سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد می گردد.
فلاونوئید نوعی ترکیب ارگانیک است که از بدن در برابر بیماری های محافظت می نماید.
آنتی اکسیدان هاسیب زمینی شامل ویتامین C است که خاصیت آنتی آکسیدانی دارد. مصرف آنتی اکسیدان ها باعث پیشگیری از آسیب سلولی و سرطان می گردد و موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و قلب می شوند.
فیبرفیبر موجود در سیب زمینی به عملکرد مناسب گردش خون و دستگاه گوارش یاری بیشتری می نماید.
نکته : براساس گزارش های وزارت کشاورزی ایالات متحده، بیش از نیمی از سیب زمینی موجود در آمریکا به صورت سرخ شده مصرف می گردد. این درحالی است که مصرف این نوع پخت اصلا توصیه نمی گردد. راه های ساده تر، مقرون به صرفه تر و البته سالم تری هم برای طبخ سیب زمینی وجود دارد.
انتخاب سیب زمینیسیب زمینی انواع بسیار متفاوتی دارد، مانند سیب زمینی شیرین، سفید، زرد، قرمز و آبی که تنها چند نمونه از انواع گونه های متفاوت سیب زمینی هستند.
درادامه، چند نمونه دستور طبخ سیب زمینی به شما پیشنهاد می گردد:
پختن: سیب زمینی نشاسته ای مانند نوع قرمز آن را می توانید آب پز کنید.
کبابی یا سرخ شده: همه نوع سیب زمینی را می توان به صورت کبابی یا سرخ شده نیز مصرف کرد.
سالاد سیب زمینی: سیب زمینی هایی که بافت مومی دارند مانند سیب زمینی قرمز یا انگشتی، بیشتر برای تهیه سالاد استفاده می شوند.
سیب زمینی هایی را انتخاب کنید که از لحاظ ظاهری سالم تر و نسبتا صاف هستند. از انتخاب سیب زمینی هایی که جوانه زده اند یا سبز شده اند هم پرهیز کنید.
پیشنهاد ما این است که سیب زمینی های بسته بندی شده و شسته شده نیز نخرید، زیرا شستن سیب زمینی باعث می گردد پوشش محافظتی روی پوست آن از بین برود و در نتیجه زودتر خراب شوند.
نحوه نگهداریبهتر است سیب زمینی ها را در دمایی بین 7 تا 10 سانتی گراد و در محیطی تاریک و خشک مانند انباری نگهداری کنید.
قرارگرفتن سیب زمینی درمعرض آفتاب منجر به تشکیل سولانین در سیب زمینی می گردد. سولانین باعث سبزشدن سیب زمینی می گردد و بسیار سمی است. نگهداری سیب زمینی در فریزر نیز موجب تبدیل نشاسته موجود در آن به شکر و بدمزه شدن آن می گردد.
از نگه داشتن سیب زمینی نزدیک پیاز نیز خودداری کنید، زیرا گاز متصاعدشده از این دو ممکن است باعث تسریع فاسدشدن پیاز و سیب زمینی گردد.
عمر مفید سیب زمینی کاملا رسیده، حدود 2 ماه است که البته در صورت وجود یک سیب زمینی خراب در بین آنها ممکن است این زمان کاهش یابد. پس بهتر است با آنالیز مداوم سیب زمینی های انبارشده، خراب ها را جدا کنید.
آماده کردن و پختن سیب زمینیویتامین، موادمعدنی و فیبر بیشتر در پوست سیب زمینی وجود دارد. به همین دلیل بهتر است سیب زمینی را با پوست بخورید.
سیب زمینی را با آب خوب بشویید و هرگونه فرورفتگی و جوانه آن را نیز با چاقو کاملا خارج کنید. از یک چاقوی ضدزنگ بهره ببرید تا از واکنش فلز با سبزی و تغییر رنگ سیب زمینی جلوگیری گردد.
سیب زمینی شکم پر که با پوست پخته شده است، غذای سالم و بسیار مغذی است و می توانید آن را با سالاد و سس، پنیر، حبوبات پخته یا دیگر مواد خوشمزه ترکیب کنید. پخت سیب زمینی با پوست باعث حفظ موادمغذی آن می گردد. سیب زمینی را می توان با نعناع و فلفل سیاه آب پز کرد. بعلاوه بخارپز کردن آن باعث می گردد ویتامین های محلول در آب موجود در سیب زمینی بهتر حفظ شوند.
برای تهیه سالاد سیب زمینی سالم، بهتر است سیب زمینی را آب پز کنید و پس از خنک شدن با سیر تازه، نعناع و روغن زیتونسرو کنید.
مضرات احتمالی استفاده از سیب زمینیگیاه سیب زمینی، گوجه فرنگی و بادمجان به خانواده گیاهان نایت شید (بیشتر سبزیجات نایت شید (nightshade) خوراکی نیستند و سمی هستند، اما بسیاری از آنها نیز مغذی هستند) تعلق دارند. به همین دلیل تا مدت ها تصور می شد که سیب زمینی نیز گیاهی غیرخوراکی است.
مسمومیت با سولانینسیب زمینی هایی که رنگ آنها تغییر نموده و یا سبز شده اند، به احتمال زیاد حاوی سولانین هستند که ترکیبی سمی است و ممکن است مشکلاتی در سیستم گردش خون و تنفس افراد مانند سردرد، گرفتگی عضلات و اسهال ایجاد کند.
قبل از مصرف سیب زمینی دقت کنید که تمام جوانه های آن را کاملا جدا نموده باشید. اما اگر رنگ سیب زمینی تغییر نموده یا سبز و کبود است، آن را دور بیندازید.
ورود آکریل آمید به بدنمطالعات نشان می دهد که سیب زمینی وقتی در دمای بالای 120 درجه سانتی گراد پخته می گردد یک ماده شیمیایی به نام آکریل آمید تولید می نماید. این ترکیب در پلاستیک، چسب، رنگ و سیگار یافت می گردد که ممکن است زمینه ابتلا به چند نوع سرطان را فراهم کند.
آکریل آمید (Acrylamide) ترکیبی اسیدی و سرطان زاست و ممکن است تأثیر نامطلوبی بر روی ژن ها و باروری نیز داشته باشد.
توجه داشته باشید که اندازه آکریل آمید، چربی و سدیم در چیپس سیب زمینی، سیب زمینی سرخ شده و سیب زمینی تولید شده بسیار بالاست.
دیابت و چاقیسیب زمینی سرشار از کربوهیدارت است که افراد چاق و مبتلا به دیابت نباید در مصرف آن زیاده روی نمایند.
در مصرف هر نوع ماده غذایی حاوی کربوهیدرات مانند سیب زمینی، برنج یا ماکارونی نباید زیاده روی کرد. بهتر است سبزیجات غیرنشاسته ای را با سیب زمینی مصرف کنید تا تعادل حفظ گردد. از طرف دیگر مصرف حبوبات در کاهش خطر ابتلا به دیابت بسیار مؤثر است.
مسدودنماینده آدرنرژیک بتامسدودنماینده گیرنده آدرنرژیک بتا (Beta-blockers) معمولا برای بیماران قلبی تجویز می گردد. افزایش سطح پتاسیم منجر به افزایش خون می گردد، به همین دلیل معمولا مصرف غذاهای حاوی پتاسیم مانند سیب زمینی در هنگام تجویز Beta-blockers توصیه می گردد.
افزایش سطح پتاسیمافزایش سطح پتاسیم در بدن می تواند منجر به آسیب کلیوی و اختلال در عملکرد کلیه ها گردد. کلیه های آسیب دیده قادر به تصفیه ی پتاسیم مازاد خون نیستند که این مسئله ممکن است بسیار خطرناک باشد.
آلودگی با کود
سیب زمینی ها یک ریشه خوراکی است که در خاک رشد می نمایند. آلوده بودن خاک به فلزات سنگین یا مواد سمی باعث آلوده شدن سیب زمینی هم می گردد. بنابراین، اگر واقعا نگران آلودگی سیب زمینی هستید، می توانید در باغچه منزل خود سیب زمینی بکارید یا سیب زمینی ارگانیک تهیه کنید. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل، سلامت بدن شما را تأمین می نماید. بهتر است به جای اینکه بر روی یک ماده غذایی تمرکز کنید، انواع مختلفی از مواد غذایی سالم و مفید را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون