طرز تهیه شامی پوک با سیب زمینی گیلانی
به گزارش تور کیش، شامی پوک با سیب زمینی یکی از غذاهای سنتی و محبوب گیلان است که طعمی بی نظیر و بافتی پوک و نرم دارد. این غذای خوشمزه برخلاف بعضی دیگر از انواع شامی، با گوشت چرخ نموده تهیه نمی گردد، بلکه گوشت تکه ای همراه با پیاز، ادویه جات و آب پخته شده و سپس با لپه و سیب زمینی ترکیب و له می گردد. این روش پخت باعث می گردد شامی پوک طعمی خاص و متفاوت داشته باشد.

این غذا انتخابی عالی برای مهمانی ها و بعلاوه سفره های افطاری در ماه رمضان است. در ادامه، طرز تهیه شامی پوک با سیب زمینی را به صورت مرحله به مرحله آنالیز می کنیم.بعلاوه می توانید طرز تهیه شامی گیلانی را هم در خبرنگاران بخوانید.
مواد لازم برای طرز تهیه شامی پوک با سیب زمینی
- گوشت گوساله یا گوسفندی 400 گرم
- لپه نصف پیمانه
- سیب زمینی 2 عدد میانه
- پیاز 1 عدد بزرگ
- تخم مرغ 2 عدد
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- روغن سرخ کردنی به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه شامی پوک با سیب زمینی
مرحله اول: خیساندن لپه
لپه را برای بهبود پخت و کاهش نفخ، حداقل 3 تا 4 ساعت در آب گرم بخیسانید. این کار باعث نرم تر شدن لپه و کاهش زمان پخت می گردد. بهتر است آب را چند بار عوض کنید تا نفخ آن کمتر گردد.
مرحله دوم: پختن لپه و سیب زمینی
در یک قابلمه، لپه را با مقدار مناسبی آب روی حرارت میانه قرار دهید. بعد از 10 دقیقه، سیب زمینی های پوست کنده را به لپه ها اضافه کنید و اجازه دهید تا هر دو کاملاً بپزند. این روش باعث می گردد سیب زمینی طعم بهتری بگیرد و در نهایت شامی پوک شما انسجام بیشتری داشته باشد. وقتی لپه ها و سیب زمینی ها نرم شدند، آب آن ها را بگیرید و کنار بگذارید تا کمی خنک شوند.
مرحله سوم: پختن گوشت
در یک قابلمه دیگر، گوشت را با پیاز خردشده، مقدار کافی آب، نمک و فلفل روی حرارت بگذارید تا بپزد. اجازه دهید گوشت به آرامی بپزد و طعم ادویه ها را به خود جذب کند. مقدار آب را طوری تنظیم کنید که بعد از پخت، مقدار زیادی آب باقی نماند. اگر بعد از پخت، آب گوشت زیاد بود، آن را جدا کنید تا ترکیب شامی خیلی شل نگردد.
مرحله چهارم: له کردن مواد
بعد از پختن گوشت، سیب زمینی و لپه، نوبت به یکدست کردن مواد می رسد. می توانید از گوشت کوب دستی، چرخ گوشت یا غذاساز برای این کار بهره ببرید. همه مواد را با هم ترکیب نموده و آن ها را بکوبید تا به بافتی کاملاً یکدست برسند. این مرحله مهم ترین بخش تهیه شامی پوک است، زیرا اگر مواد به خوبی له نشوند، شامی ها در حین سرخ شدن ترک می خورند یا بافت مناسبی نخواهند داشت.
مرحله پنجم: افزودن ادویه و تخم مرغ
در این مرحله، نمک، زردچوبه، فلفل و سایر ادویه های دلخواه را به مخلوط اضافه کنید. سپس تخم مرغ ها را یکی یکی داخل مواد بشکنید و خوب ورز دهید تا همه مواد با هم ترکیب شوند. تخم مرغ نقش چسبندگی را در شامی ها دارد و باعث می گردد موقع سرخ شدن از هم نپاشند.
مرحله ششم: شکل دادن شامی ها
از مخلوط آماده شده، مقدار مناسبی برداشته و آن را به شکل گرد یا بیضی فرم دهید. سپس وسط آن را با انگشت کمی فشار دهید تا کمی گود گردد. این گودی باعث می گردد که شامی ها هنگام سرخ شدن بهتر بپزند و مغز آن ها خام نماند.
مرحله هفتم: سرخ کردن شامی ها
تابه ای را روی حرارت میانه قرار دهید و مقدار مناسبی روغن داخل آن بریزید. وقتی روغن داغ شد، شامی ها را یکی یکی در تابه بچینید و اجازه دهید هر طرف آن طلایی و برشته گردد. این کار معمولاً 4 تا 5 دقیقه برای هر طرف طول می کشد. حرارت نباید خیلی زیاد باشد، زیرا باعث سوختن سطح شامی ها و خام ماندن داخل آن ها می گردد.
مرحله هشتم: گرفتن روغن اضافی و سرو شامی
بعد از سرخ شدن، شامی ها را روی دستمال کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن ها جذب گردد. سپس آن ها را با نان داغ، سبزی تازه، ترشی یا ماست سرو کنید و از طعم فوق العاده آن لذت ببرید. این شامی خوشمزه را می توانید به عنوان غذای اصلی یا میان وعده سرو کنید.
نکات تکمیلی برای طرز تهیه شامی پوک با سیب زمینی
شامی پوک با سیب زمینی یکی از غذاهای محبوب گیلانی است که با ترکیب گوشت، لپه و سیب زمینی تهیه می گردد. با رعایت چند نکته ساده، می توان این شامی را پوک تر، خوش طعم تر و مناسب برای مهمانی ها یا وعده های روزانه آماده کرد. در ادامه نکات مهمی برای بهبود بافت و طعم این شامی آورده شده است.
استفاده از گوشت چرخ نموده به جای گوشت تکه ای
اگر در پی طرز تهیه شامی پوک با گوشت چرخ نموده هستید، می توانید به جای گوشت تکه ای از گوشت چرخ نموده بهره ببرید. در این روش، ابتدا گوشت را با پیاز و ادویه ها تفت دهید، سپس لپه پخته و سیب زمینی را به آن اضافه نموده و پس از ترکیب مواد، آن ها را با غذاساز یا گوشت کوب له کنید تا بافتی یکدست داشته باشید.
ایجاد بافت مناسب برای شامی
برای داشتن بافتی پوک و سبک در طرز تهیه شامی گوشت و سیب زمینی، پس از پختن گوشت، لپه و سیب زمینی، حتماً مواد را با گوشت کوب یا غذاساز له کنید. چرخ کردن بیش از حد می تواند باعث گردد بافت شامی بیش از مقدار نرم شده و هنگام سرخ شدن شکل خود را از دست بدهد.
جایگزین لپه در تهیه شامی
در بعضی دستورها از لپه استفاده نمی گردد. اگر قصد دارید طرز تهیه شامی رشتی با گوشت چرخ نموده را بدون لپه امتحان کنید، می توانید مقدار بیشتری سیب زمینی بهره ببرید تا شامی انسجام لازم را داشته باشد. این روش به خصوص برای افرادی که طعم لپه را نمی پسندند، گزینه مناسبی است.
شامی بدون گوشت، انتخابی عالی برای افطار
اگر در پی یک گزینه سبک تر برای افطار هستید، می توانید طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت افطاری خوشمزه و مقوی را امتحان کنید. در این روش، لپه و سیب زمینی به همراه تخم مرغ ترکیب شده و ادویه ها طعمی بی نظیر به آن می بخشند. این مدل شامی هم سیرکننده است و هم به راحتی هضم می گردد.
شامی کباب، گزینه ای مناسب برای مجالس
در صورتی که قصد دارید این غذا را برای مهمانی ها آماده کنید، می توانید طرز تهیه شامی کباب مجلسی را در نظر بگیرید. برای این کار، می توانید کمی زعفران دم نموده به مواد شامی اضافه کنید و آن را در مقدار های کوچک تر فرم داده و سرخ کنید. این کار باعث می گردد ظاهر شامی زیباتر شده و مناسب سرو در مجالس باشد.
استفاده از سیب زمینی مناسب برای تهیه شامی
برای داشتن شامی پوک و سبک، از سیب زمینی های آردی و کم آب بهره ببرید. این نوع سیب زمینی ها باعث انسجام بهتر مواد و جلوگیری از شل شدن شامی می شوند. بعلاوه، بهتر است سیب زمینی ها را به خوبی بپزید تا در زمان کوبیدن یا میکس کردن، بافتی یکدست ایجاد گردد.
اگه شما هم شامی پوک را به روش خاصی درست می کنید یا طعم دهنده متفاوتی به آن می زنید، خشنود می شویم در بخش نظرات تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید!
منبع: کتاب کاله