فواید رازیانه و عوارض جانبی آن
به گزارش تور کیش، رازیانه یا بادیان با نام علمی گیاهی بسیار پر خاصیت و مفید است. در همه جای دنیا از رازیانه به شکل های مختلف در دهان شویه ها، خمیر دندان ها، دسرها، آنتی اسیدها و همینطور در انواع و اقسام دستورهای آشپزی و پخت غذا استفاده می گردد.
خواص و مضرات مصرف رازیانه برای سلامت
رازیانه گیاهی گلدار از راسته آپیالس، از تیره چتریان و از سرده رازیانه ها است.این گیاه سرشار از ترکیباتی مشابه هورمون زنانه استروژن (فیتواستروژن ها) است و طبیعتی گرم دارد.
با اینکه بعضی از افراد طعم رازیانه را دوست ندارند اما این ماده می تواند مزایای زیادی برای سلامتی افراد داشته باشد.
رازیانه به وسیله رنگ سفید و ساقه بلند سبز رنگش شناخته می شود.
رازیانه بومی جنوب غربی آسیا و جنوب اروپا بویژه بخش مدیترانه ای است اما امروزه در بیشتر کشورهای دنیا همچون استان متحده آمریکا، فرانسه، هند و روسیه نیز کشت می شود.
این گیاه بیشتر در پاییز برداشت می شود. به همین دلیل در فصل پاییز و زمستان بیشتر از سایر فصول رازیانه را خواهید دید.
رازیانه در فرهنگ های مختلف برای خاصیت درمانی اش مورد استفاده قرار می گرفت. در طب چینی سنتی، از آن برای یاری به انواع مختلفی از شرایط همچون افزایش شیر مادر استفاده می شد. این گیاه به درد شکم، بهبود جای نیش حشرات یا درمان گلو درد یاری می کند.
ارزش تغذیه ای رازیانه
یک عدد رازیانه میانه حدود 73 کالری، 3 گرم پروتئین، 17 گرم کربوهیدرات دارد. این ماده چربی اندکی دارد اما کلسترول ندارد.رازیانه مقادیر بسیار زیادی فیبر دارد. خوردن بخش سفید رنگ آن حدود 7 گرم فیبر غذایی را تامین می کند.
این میزان معادل 28 درصد از احتیاج روزانه بدن به فیبر است. بیشتر افراد نمی توانند فیبر کافی مصرف کنند.
به همین دلیل مصرف یک عدد رازیانه میانه در روز می تواند 7 گرم فیبر وارد بدن کند. قسمت سفید رنگ رازیانه حاوی 969 میلی گرم پتاسیم است و می تواند 27 درصد از احتیاج بدن به این ماده معدنی را رفع کند.
پتاسیم برای یاری به کاهش فشار خون و نیز حفظ و نگهداری تعادل مایعات بسیار ضروری است.
رازیانه ویتامین C فراوانی دارد و مصرف قسمت سفید رنگ آن می تواند 28 میلی گرم از ویتامین C را وارد بدن کند ویتامین C یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که می تواند فرایند پیری را کند تر کند و باعث افزایش سلامت سیستم ایمنی بدن شود.
رازیانه ویتامین های مهم دیگری همچون ویتامین A، B6 ، K و فولات را نیز تامین می کند. این گیاه منبع بسیار خوبی از سایر مواد معدنی همچون آهن، کلسیم، مس، روی و سلنیوم است.
خواص رازیانه
سلامت استخوان ها
به خاطر کلسیمی که در رازیانه وجود دارد مصرف آن به حفظ و نگهداری سلامت استخوان ها یاری زیادی خواهد نمود.رازیانه حاوی 115 میلی گرم کلسیم است و می تواند 10 درصد از احتیاج بدن به کلسیم را رفع کند. با مصرف آن می توانید کلسیم موجود در رژیم غذایی را افزایش دهید.
این موضوع برای افرادی که نمی توانند از سایر منابع کلسیم دریافت کنند بسیار عالی است. اما کلسیم تنها ماده مغذی تقویت کننده استخوان نیست که در رازیانه یافت می شود. این گیاه حاوی منیزیم، فسفر و ویتامین K است که نقش مهمی در حفظ و نگهداری سلامت استخوان ها بازی می کنند.
بهبود سلامت پوست
رازیانه منبع خوبی برای ویتامین C محسوب می شود. ویتامین C یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که اسیب رادیکال های ازاد را کمتر می کند.همین امر باعث می شود پوست صورت دچار پیری زودرس نشود. ویتامین C برای تشکیل کلاژن بسیار ضروری است و ابزار قدرتمندی برای محافظت از ظاهر پوست محسوب می شود.
کمبود ویتامین C در بدن را اسکوروی می نامند. این کمبود باعث می شود بدن به درستی کلاژن را فراوری نکند. همین امر منجر به خونریزی لثه ها و خونریزی زیر پوست می شود.
به خاطر عملکردی که ویتامین C در بدن دارد، میزان کافی و مناسب از این ویتامین برای کاهش چین و چروک و حفظ شادابی و سلامت پوست ضروری است.
کاهش فشار خون
رازیانه می تواند فشار خون و التهاب را به خاطر محتوای پتاسیمی بالا و محتوای سدیمی اندک کاهش دهد.پتاسیم در برابر سدیم می ایستد و همین امر موجب می شود فشار خون پایین آورده شود. رژیم غذایی سرشار از پتاسیم می تواند فشار خون را کاهش دهد.
فقط به خاطر داشته باشید که این اثرات یک شبه ایجاد نمی شوند. برای اینکه بتوانید از این مزایا بهره مند شوید باید 4 هفته رژیم غذایی با پتاسیم بالا مصرف کنید.
یاری به هضم
رازایانه می تواند هضم و گوارش را بهبود ببخشد. از آنجایی که این گیاه حدود 7 گرم فیبر غذایی دارد می تواند به سلامت سیستم گوارش یاری فراوانی بکند.عضلاتی که در سیستم گوارشی شما قرار دارند به فیبر غذایی احتیاج خواهند داشت.
از آنجایی که مسائل گوارشی همچون یبوست و IBS در بزرگسالان شایع است، مصرف رازیانه می تواند انتخاب هوشمندانه ای باشد.
علاوه بر این فیبر همچون یک مسواک کوچک عمل می کند و می تواند سموم موجود در روده را پاکسازی کند.
این سموم اگر در بدن باقی بمانند باعث ایجاد سرطان روده بزرگ خواهند شد.
خود رازیانه همچون یک ملین عمل می کند و به دفع سموم از بدن یاری فراوانی خواهد نمود. به همین دلیل بعضی از فرهنگ ها بعد از خوردن وعده غذایی دانه رازیانه را می جوند تا به هضم یاری کند و بوی بد دهان را از بین ببرد.
بعضی از روغن هایی که در رازیانه یافت می شود به فراوری مایع گوارشی یاری خواهد نمود. رازیانه بعلاوه برای افرادی که رفلاکس اسید دارند نیز مفید است.
اضافه کردن رازیانه به رژیم غذایی می تواند PH معده را متعادل سازد.
افزایش سیری
فیبر هیچ کالری ندارد و می تواند شما را سیر نگه دارد. انسان ها آنزیمی که برای شکستن فیبر ضروری است را ندارند. به همین دلیل فیبر به عنوان کالری در بدن جذب نمی شود. رازیانه حدود 7 گرم فیبر عاری از کالری دارد.مطالعات اجرا شده نشان می دهد که رژیم غذایی سرشار از فیبر می تواند به کاهش وزن یاری کند. مطالعه اجرا شده در سال 2001 نشان می دهد مصرف 14 گرم فیبر در روز می تواند به کاهش وزن خوبی منجر شود.
با اضافه کردن رازیانه به رژیم غذایی می توان حس سیری را فراهم کرد. این موضوع به کاهش وزن یاری فراوانی خواهد نمود.
بهبود کولیک در نوزادان
کولیک یا قولنج در نوزادان یکی از شرایط پزشکی نسبتا بی خطر است. کولیک به گریه های بی وقفه بیش از سه ساعت در روز که بیش از سه روز در هفته رخ دهد و حداقل سه هفته تداوم یابد، گفته می شود. در این شرایط والدین هر کاری می کنند تا نوزاد آرام شود.دارویی که اخیرا با نام دی سیکلومین هیدروکلراید برای درمان کولیک استفاده می شود می تواند عوارض جانبی شدیدی به همراه داشته باشد.
اما محققان دریافته اند که روغن دانه رازیانه می تواند درد را در نوزادان کاهش دهد و یک درمان طبیعی و خانگی برای کولیک محسوب می شود.
در مطالعه اجرا شده در سال 2003، محققان روغن دانه رازیانه را با دارونماها مورد مقایسه قرار دادند.
گروهی که با روغن دانه رازیانه درمان شده بودند 65 درصد کولیک کمتری را تجربه نموده بودند. اگرچه این مطالعه امیدوار کننده است اما هنوز دوز مناسب برای نوزادان معین نشده است. شاید بتوان گفت امن ترین روش برای درمان کولیک نوزادان نوشیدن چای رازیانه به وسیله مادر است.
یاری به پیشگیری از سرطان
رازیانه قرن هاست که در طب چینی برای یاری به درمان شرایط التهابی همچون بهبود جای نیش حشرات یا گلو درد مورد استفاده قرار می گیرد.توانایی رازیانه برای کاهش التهاب محققان را به آنالیز اثرات آن بر روی سرطان واداشته است.
روغنی به نام anethole که در رازیانه یافت می شود در بعضی از مطالعات بالینی به عنوان درمان طبیعی سرطان شناخته شده است و می تواند فراوری سلول های سرطان سینه را کاهش دهد.
دانشمندان بر این باورند که این روغن می تواند التهابی که منجر به توسعه سرطان می شود را کاهش دهد. با اینحال هنوز مطالعات بیشتری در این زمینه احتیاج هست.
سایر مواد ضد التهابی در رازیانه همچون سلنیوم می تواند به کاهش نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان یاری کند. مطالعه بزرگی که شامل 8000 شرکت کننده بود نشان داد که سلنیوم مرگ و میر ناشی از سرطان را کاهش می دهد.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
غذاهایی که فیبر بالایی دارند(به خصوص فیبر محلول) می توانند سطح کلسترول خون را کاهش دهند. رژیم غذایی سرشار از فیبر می تواند خطر حملات قلبی و سکته را با کمتر کردن سطح کلسترول خون کاهش دهد.محتوای فیبر و پتاسیم بالا در رازیانه می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را با کاهش کلسترول و فشار خون ، کاهش دهد.
رازیانه بعلاوه منبع خوبی از ویتامین های حفاظت کننده از قلب همچون فولات و ویتامین C است.
سلامت چشم
دژنراسیون ماکولا یکی از مسائل بینایی مرتبط با پیری است. اگرچه علت اصلی این بیماری هنوز معین نیست اما آنتی اکسیدان ها می توانند التهاب موجود در بدن را کاهش دهند و بینایی را بهبود ببخشد.رازیانه حاوی مواد مغذی فراوانی است که از بینایی محافظت می کنند. به خاطر فلاونوئید، ویتامین C و سایر مواد معدنی موجود در این گیاه، می توان از آسیب استرس اکسیداتیو و التهاب جلوگیری کرد.
عوارض احتمالی مصرف رازیانه
اگرچه بیشتر افراد مسئله ای با مصرف رازیانه ندارند اما در بعضی از موارد باید از مصرف این گیاه خودداری کرد.بعضی از افراد ممکن است به بعضی از مواد حساسیت داشته باشند. به همین دلیل باید از مصرف دانه های رازیانه اجتناب کنند.
به خاطر سطح پتاسیم بالایی که در رازیانه وجود دارد افرادی که مبتلا به بیماری کلیوی هستند باید مصرف آن را محدود سازند.
افرادی که از مسدود کننده های بتا استفاده می کنند باید از مصرف رازیانه خودداری کنند.
چگونه رازیانه خوبی انتخاب کنیم و آن را آماده سازیم؟
رازیانه بافت تردی دارد و طعم و عطر آن شبیه شیرین بیان است. شما می توانید از آن در غذاهای مختلفی بهره ببرید.زمانی که می خواهید رازیانه را انتخاب کنید در پی رازیانه ای باشید که قسمت سفید رنگ آن محکم است.
این قسمت را می توان به مدت 4 الی 5 روز در فریزر نگهداری کرد. با گذشت زمان عطر و طعم آن از بین می رود پس بهتر است آن را تازه میل کنید.
منبع: سایت مجله سلامت
منبع: راسخون