بازپرداخت کامل بدهی ترکمنستان به چین؛ آمار و ارقام چه می گویند؟

به گزارش تور کیش، در حالی که مقامات ترکمنستان از بازپرداخت کامل بدهی های خود به چین خبر می دهند، ابعاد پیدا و پنهان اقتصاد این کشور بیش از پیش سؤال برانگیز شده است.

بازپرداخت کامل بدهی ترکمنستان به چین؛ آمار و ارقام چه می گویند؟

به گزارش خبرنگار دفتر منطقه ای خبرنگاران، کمپانی ترکمن گاز گفت تمام بدهی های خارجی مربوط به ساخت خط لوله گاز ترکمنستان-چین در توسعه میدان نفتی گالکنیش را پرداخت کرده است.

همچنین شاخیم عبدالرحمانوف، معاون نخست وزیر در امور نفت و گاز ، در گزارشی در جلسه دولت از بازپرداخت کامل بدهی های خارجی خبر داد.

این مقام مسئول جزئیات دیگری را ارائه نداد، فقط اطلاعات داده شد که بدهی از طریق بانک توسعه شعبه سین کیانگ چین پرداخت شده است.

وی همچنین پیش نویس قطعنامه ای را در مورد خرید نفت خام از طریق مجتمع پالایشگاه های نفت ترکمن باشی به رئیس دولت ارائه داد.

بر اساس این سند، قرار است تا پایان سال 2021، 500 هزار تن نفت از شرکت های خارجی فعال در این کشور خریداری شود. این فرمان بلافاصله از طریق قربانقلی بردی محمداف رئیس جمهور امضا شد.

بردی محمداف که تا پیش از این در سخنان خود از مقدار پایین تولیدات اظهار نارضایتی می کرد و آن را با ظرفیت موجود یکی نمی دانست و معتقد بود که این شرایط جوابگوی بدهی های خارجی نیست، این بار در ماه مارس از دولت خود خواست تمامی بدهی های خارجی باز پرداخت شوند و علیرغم شرایط اقتصادی بسیار سختی که وجود دارد این دستور را لازم الاجرا تلقی کرد.

از آنجا که دولت ترکمنستان معمولاً اطلاعات اقتصادی خاصی را پنهان می کند، این اظهارات سوالات بسیار را ایجاد می کند.

تابستان سال گذشته، کمپانی اینترفاکس گزارش داد که در آوریل سال 2020، در مقایسه با ژانویه همان سال(2020)، حجم گاز رسانی از ترکمنستان به چین 18 درصد کاهش یافته است.

همچنین گزارش شد که در آوریل چین 227 دلار برای هر 1000 متر مکعب گاز ترکمنستان پرداخت کرده است.

در مارس 2020 ، شرکت چینی PetroChina (پترو چاینا) که خریدار اصلی گاز ترکمنستان است، با شیوع بیماری همه گیر ویروس کرونا، خرید حجم گاز مایع را از ترکمنستان کاهش داد.

اینترفاکس به نقل از اطلاعاتی که از خدمات گمرکی چین بدست آورده بود، گزارش داد که در آوریل سال 2020 ، ترکمنستان 69 میلیون متر مکعب گاز در روز به چین فروخته است.

در حالی که در سال 2019، کل حجم تامین گاز از ترکمنستان به چین به مقدار 31.2 میلیارد متر مکعب رسیده است.

ماه می گذشته، به گفته کمپانی (گلوبال پلاتس) و پیرو اطلاعاتی که از گمرک چین گرفته بود، گزارش داد که در سال 2019 چین 33.3 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان خریداری کرده است.

چین بزرگترین خریدار منابع انرژی از ترکمنستان است و بیش از 10 سال است که گاز ترکمنستان را خریداری می کند. اما کارشناسان معتقدند پکن در بازپرداخت وام های ترکمنستان بخشی از پول گاز خریداری شده از ترکمنستان را پس می گیرد، به عبارتی چین تمام مبلغ گاز خریداری شده را به ترکمنستان نمی دهد و بازپرداخت وام اعطایی را کسر می کند، اما هرگز این مبلغ مشخص و منتشر نشده است.

در فوریه سال جاری ، بردی محمداف به دلیل کوتاهی و نقص در امور چند تن از روسای مجتمع سوخت و انرژی را توبیخ کرد که از جمله باتر امانوف رئیس ترکمن گاز از این توبیخ بی نصیب نماند.

در ماه مارس ، رئیس دولت از کاستی های مرتبط با بدهی های خارجی که از طریق دادستانی کل بازرسی های شده بود، ابراز نارضایتی کرد اما طبق معمول، وی مشخص نکرد که این کاستی ها چیست و چگونه می توانند در مدت زمان کوتاهی برطرف شوند.

طبق اطلاعات رسمی، در سال های 2009 تا 2011 ، به منظور توسعه بخش نفت و گاز ، ترکمنستان بیش از 8 میلیارد دلار وام از چین گرفت که قرار بود از هزینه گاز صادراتی پرداخت شود.

در جلسه در مارس سال جاری به صراحت اعلام شد که مبلغ کل این بدهی ها از 8/8 میلیارد دلار فراتر می رود ، اما دولت مشخص نکرد که در طی دوره گذشته چه مقدار گاز به چین صادر شده و چه مقدار سود دریافت شده است.

ناظران یادآور می شوند خواسته های رئیس جمهور از ترکمن گاز ، ترکمن نفت و ترکمن ژئولوژی مبنی بر فعالیت ظرفیت کامل و باز پرداخت وام ها بسیار سخت و نشدنی است زیرا ظرفیت این کارخانه ها مشخص شده است.

در عین حال، گزارش های رسمی مشخص نمی کند که چه نقایصی در جریان بررسی های دادستان کل مربوط به استفاده موثر از بدهی های خارجی و بازپرداخت به موقع آنها شناسایی شده است.

شایان ذکر است که خبر بازپرداخت بدهی ترکمن گاز همزمان با انتشار گزارشی در برخی رسانه های عربی در راستای مذاکرات هیئت ترکمنستان به سرپرستی سردار بردی محمداف معاون نخست وزیر در امارات متحده عربی منتشر شد که طی آن توافق نامه های سرمایه گذاری به مبلغ 100 میلیون دلار امضا شد.

دولت ترکمنستان گزارش داد در سال های اخیر به دلیل بدهی های خارجی 2 میلیارد و 682 میلیون دلار در مجتمع ساختمانی و صنعتی و یک میلیارد و 5 میلیون دلار در مجتمع حمل و نقل جاده ای و 822 میلیون و 200 هزار دلار در مجتمع کشاورزی سرمایه گذاری شده است.

این در حالی است که مشخص شده است که پروژه هایی مانند کارخانه استخراج در گارلیک ، بندر نو در ترکمنباشی و فرودگاه بین المللی عشق آباد و بسیاری دیگر از پروژه ها به طور کامل و حداکثر ظرفیت استفاده نمی شوند.

گفتنی است که این خبر پس از آن است که بانک جهانی، ترکمنستان را به دلیل دادن اطلاعات نادرست از گزارش سالانه خود خارج کرده در رسانه ها منتشر شده است.

ح

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 23 تیر 1400 بروزرسانی: 23 تیر 1400 گردآورنده: toure-kish.ir شناسه مطلب: 1666

به "بازپرداخت کامل بدهی ترکمنستان به چین؛ آمار و ارقام چه می گویند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بازپرداخت کامل بدهی ترکمنستان به چین؛ آمار و ارقام چه می گویند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید