خواص انبه؛ میوه گرمسیری برای کاهش قند خون و تقویت کننده سلامت مغز
به گزارش تور کیش، انبه میوه خوشمزه ای است و طعم آن می تواند تجربه لذت بخشی برای جوانه های چشایی تان فراهم کند. اما آیا می دانستید انبه یک دوز سالمی از ویتامین، مواد معدنی و آنزیم های مفید برای بدن دارد و اینکه ماده غذایی سرشار از فیبر و غنی از آنتی اکسیدان است؟ دیگر تعجبی ندارد که به انبه به عنوان پادشاه میوه ها اطلاق گردد.
در طول تاریخ، هر قسمتی از انبه از جمله خود میوه، پوست آن، برگ ها، پوست درخت و حتی هسته اش به عنوان یک درمان برای مسائل سلامت به کار رفته است. با این وجود قبل از آنکه از خواص انبه بگوییم، در ابتدا بهتر است بیشتر با آن آشنا شوید.
انبه میوه ای گرمسیری است. خاستگاه انبه شبه جزیره هند، پاکستان، بنگلادش و آسیای جنوب شرقی است. این درخت امروزه در بسیاری از کشور های گرمسیری پرورش داده شده و به سراسر دنیا صادر می گردد. میوه انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب میوه گیری، به عنوان طعم دهنده، رنگ دهنده و عطر دهنده کاربرد دارد.
انبه چیست؟
انبه یک میوه گرمسیری است شکلی بیضوی دارد و آبدار و دارای بافتی نرم و لطیف است. این میوه هسته دار همانند دیگر میوه ها مانند نارگیل، گیلاس، آلو، هلو، زیتون و خرما از دو بخش اصلی تشکیل شده است، قسمت گوشتی بیرونی و هسته. قسمت گوشتی، هسته را در بر می گیرد و در داخل هسته نیز، دانه انبه قرار گرفته است. نیز میوه هایی از همین دسته اند.
انبه، طعمی غالب بین هلو و آناناس دارد و همانند آناناس، حاوی بیش از 20 گونه متفاوت ویتامین و ماده معدنی است. درخت انبه ازجمله درختان همواره سبز است که معمولا تنها در مناطق گرمسیری و استوایی رشد می نماید. پوست انبه می تواند به رنگ های متفاوتی باشد: از سبز تا قرمز، از زرد تا نارنجی، اما گوشت داخلی انبه به طور معمول زرد طلایی رنگ است.
حدود 300 یا 400 سال بعد از میلاد مسیح، بشر بذر انبه را از آسیا به خاورمیانه، شرق آفریقا و امریکای جنوبی آوردند و اولین بار در مالزی، آسیای شرقی و همچنین شرق افریقا کِشت کردند. اگرچه در نهایت مکتشفان پرتغالی، انبه را به مردم افریقا و برزیل معرفی نمودند.
انبه هر روز از اهمیت و محبوبیت بیشتری برخوردار می شد، به طوری که امروزه، پر مصرف ترین میوه در دنیا شناخته می گردد. جالب است بدانید که دادن سبدی از انبه به یک فرد در هند، نشانه دوستی تلقی می گردد.
در علم آیورودا، از انبه به عنوان ماده مغذی که موجب دفع آسان، تسکین گلو درد و افزایش مایعات بدن می گردد، یاد شده است.
ارزش غذایی انبه
انبه به خانواده گیاه گل دار (Anacardiaceae) تعلق دارد و نام علمی آن Mangifera indica L. می باشد. انبه مملو از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها است.
یک فنجان انبه تقریبا حاوی مقادیر زیر است:
107 کالری انرژی
28 گرم کربوهیدرات
3 گرم فیبر
1 گرم پروتئین
46 میلی گرم ویتامین سی (76 درصد ارزش روزانه (DV))
1262 واحد ویتامین آ. (35 درصد ارزش روزانه)
23.1 میکروگرم فولات (20 درصد ارزش روزانه)
0.2 میلی گرم ویتامین ب6 (11 درصد ارزش روزانه)
1.8 میلی گرم ویتامین ای (9 درصد ارزش روزانه)
0.2 میلی گرم مس (9 درصد ارزش روزانه)
6.9 میکروگرم ویتامین کا (8 درصد ارزش روزانه)
257 میلی گرم پتاسیم (7 درصد ارزش روزانه)
انبه علاوه بر موارد نام برده شده حاوی کلسیم، آهن، منیزیم و آنتی اکسیدان های قدرتمندی نظیر زیگزانتین، کوئرستین، آستراگالین و بتا کاروتن است.
11 خاصیت انبه برای سلامتی
1. کاهش سطح قند خون
انبه سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است، افزودن آن به رژیم غذایی می تواند تاثیر به سزایی در کاهش قند خون داشته باشد. به عنوان مثال، یک مطالعه در اوکلاهما در رابطه با مصرف مکمل انبه به مدت 12 هفته در بزرگسالان چاق نشان داد که سبب کاهش قابل توجهی از سطح قند خون می گردد.
البته مصرف منظم انبه در این افراد سبب کاهش وزن نشده است، اما تأثیر مثبتی بر قند خون آن ها داشته است. در همین حال، سایر مطالعات حاکی از آن هستند که مصرف انبه موجب کنترل قند خون و همچنین کنترل گلیسمی می گردد.
2. کنترل فشار خون
فشار خون بالا گاهی اوقات به عنوان قاتل خاموش شناخته می گردد و تا کنون زندگی تعداد کثیری از افراد تحت تاثیر قرار داده است. از آنجایی که انبه ها سرشار از منیزیم و پتاسیم هستند و علاوه بر این مقدار سدیم اندکی دارند، روشی طبیعی برای کاهش فشار خون محسوب می شوند. نزدیک 70 میلیون بزرگسال امریکایی به فشار خون بالا مبتلا هستند، در حالی که تنها نیمی از آن ها فشار خون شان را تحت کنترل دارند.
3. افزایش سلامت مغز
انبه یکی از بهترین مواد غذایی مغذی برای سلامت مغز در نظر گرفته می گردد و سرشار از ویتامین ب6 است که برای حفظ عملکرد مغز، لازم است. ویتامین ب6 و سایر ویتامین های گروه ب. به منظور حفظ انتقال دهنده های عصبی سالم، حیاتی اند و علاوه بر این به داشتن خلق و خوی خوب و الگو های خواب سالم یاری می نمایند.
4. در برابر دژنراسیون وابسته به سن ماکولا، از شما محافظت می نماید
دژنراسیون ماکولا یک شرایط پزشکی است که ممکن است نتیجه آن تاری یا از دست دادن بینایی در مرکز دید باشد. در اوایل اغلب هیچ نشانه ای وجود ندارد. به تدریج دید یک یا هر دو چشم بد تر می گردد.
این میوه علاوه بر مواد معدنی و ویتامین هایی که دارد، حاوی آنتی اکسیدان زیگزانتین (Zeaxanthin) است. زیگزانتین، اشعه های مضر نور آبی را فیلتر می نماید، بنابراین نقش محافظتی در سلامت چشم و علاوه بر آن حفاظت احتمالی در مقابل دژنراسیون ماکولا ایفا می نماید. دژنراسیون ماکولا دلیل اصلی از دست دادن بینایی در ایالات متحده می باشد. دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن، ماکولا را از بین می برد. مطالعات اخیر نشان داده است که افزایش میزان مصرف آنتی اکسیدان های زیگزانتین می تواند به افزایش تراکم رنگدانه های ماکولا برای حفظ بینایی و جلوگیری از تخریب ماکولا موثر باشد.
5. افزایش سلامت استخوان ها
انبه منبع عالی از ویتامین K. است. ویتامین K، در ساخت و ساز استخوان ها تاثیر دارد و فقر آن با افزایش احتمال شکستگی استخوان، می تواند مرتبط باشد. این ویتامین برای جذب مناسب کلسیم نیز مهم است، به معنای عملکرد مهم دیگری برای سلامت استخوان ها می باشد. به خاطر داشته باشید که انبه حاوی کلسیم نیز است که ماده مغذی و مهمی برای استخوان ها است.
6. کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
انبه حاوی میزان زیادی پکتین است. پکتین نوعی فیبر محلول است که می تواند به کاهش سطوح کلسترول در خون به طور طبیعی یاری کند. همراه با مقادیر کمی از سدیم و مقادیر بالای پتاسیم و ویتامین های ب، آن ها می توانند با هم به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی یاری نمایند. بیماری قلبی نیز قاتلی خطرناک برای شما محسوب می گردد و علت اصلی مرگ و میر زنان و مردان در ایالات متحده به شمار می رود.
7. مقابله با رشد سلول های سرطانی
همان طور که قبلا اشاره کردیم، انبه مملو از پکتین است که نه تنها به کاهش سطح کلسترول در خون یاری می نماید، بلکه ممکن است در برابر رشد سلول های سرطانی پروستات نیز از بدن محافظت کند. یکی از ترکیباتی که در داخل پکتین وجود دارد، ترکیبی از گالکتین3 است. گالکتین3 پروتئینی است که نقش اساسی در تمام مراحل سرطان در بدن ایفا می نماید.
همچنین، مصرف بالای بتا کاروتن در رژیم غذایی می تواند به محافظت در برابر سرطان پروستات یاری کند و انبه دارای مقادیر زیادی بتاکاروتن است. انبه می تواند در مبارزه با سرطان پستان نیز مفید باشد. پژوهش ها در این زمینه هنوز در مراحل ابتدایی است، اما انبه می تواند بخش مفیدی از پروتکل درمان طبیعی سرطان باشد.
8. کاهش علائم پیری
انبه ها دارای چندین ماده مغذی ضد پیری هستند که می توانند در کاهش سرعت فرایند پیری موثر باشند. این ویژگی انبه، به علت اینکه دارای مقادیر بالای ویتامین A. و C. موجود در آن است که به فراوری پروتئین های کلاژن در درون بدن یاری می نمایند. کلاژن از طریق محافظت از رگ های خونی و بافت هم بند بدن، به کند کردن فرایند پیری طبیعی پوست یاری می نماید.
9. افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن اولین خط دفاعی بدن در مقابل مهاجمان ناخواسته است و حفظ سلامت شما را بر عهده دارد. از آنجایی که انبه سرشار از بتاکاروتن است و به تقویت و افزایش سیستم ایمنی نیز یاری می نماید. علاوه بر این، بتاکاروتن اضافی در داخل بدن، به ویتامین A. تبدیل می گردد. این ویتامین ممکن است در مبارزه با رادیکال های آزاد مفید واقع گردد.
10. ارتقا بخشیدن به سلامت گوارش
همانطور که قبلا به آن اشاره شد، انبه دارای مقدار زیادی فیبر است که می تواند احتیاج روزانه هر فرد را به خوبی فراهم آورد. فیبر، خواص و فواید سلامتی فراوانی دارد، به عنوان نمونه می تواند در درمان مبتلایان به مشکل یبوست یاری کند. همچنین ممکن است برای سایر مسائل گوارشی هموروئید، زخم روده و دیورتیکولیت مفید باشد.
11. پیشگیری از آسم
اشخاصی که مواد مغذی خاصی مانند بتا کاروتن را مصرف می نمایند، می توانند خطر ابتلا به آسم را به میزان قابل توجهی در خود کاهش دهند. همان طورکه در بالا مواد معدنی و ویتامین های موجود در انبه را گفتیم، انبه سرشار از بتاکاروتن است و در نتیجه می تواند به عنوان درمان طبیعی برای آسم عمل کند. علت آسم، التهاب در مجاری تنفسی است و منجر به باریک شدن موقت راه های تنفس می گردد. این راه ها در واقع منتقل نماینده هوا از بینی و دهان به ریه ها هستند. این امر به اختلال در تنفس، خس خس، سرفه، احساس سفتی در قفسه سینه و حتی مرگ منجر می گردد.
نحوه استفاده از انبه
هنگام انتخاب انبه، دست خود را روی آن بکشید و کمی فشار دهید. بعد از برداشتن دست تان باید فرو رفتگی اندکی روی سطح انبه مشاهده نمایید. این ساده ترین راه انتخاب یک انبه رسیده و آماده مصرف است.
در صورتی که انبه های خریداری شده هنوز کمی کال هستند، آن ها را در کیسه ای کاغذی قرار داده و در جای گرم بگذارید. پس از گذشت 2 روز به طور کامل خواهند رسید. علاوه بر این می توانید انبه های کال را در دمای اتاق نگه دارید. در این صورت حدود یک هفته طول می کشد تا برسند. نگه داشتن آن ها در یخچال، موجب می گردد رسیدن شان حدود 2 هفته به طول بینجامد.
روش های فراوانی به منظور استفاده از انبه وجود دارد، اما احتمالا یکی از بهترین راه ها، مصرف آن به تنهایی و به شکل تازه است. همچنین می توانید آن را برش دهید و سپس نوش جان کنید. فرقی نمی نماید، در هر صورت خوردنی لذیذی است.
علاوه بر این می توانید آن را در کنار سایر میوه های گرمسیری مصرف کنید، مانند آناناس و موز تازه، و به این ترتیب سالاد میوه لذیذی را درست کنید.
تاریخچه انبه و حقایقی جالب
انبه، میوه بومی جنوب و جنوب شرقی آسیا است، یکی از میوه هایی است که در مناطق استوایی و گرمسیری، زیاد کشت می گردد. انبه معمولی یا انبه هندی، تنها درخت انبه ای است که به طور مرتب در چندین ناحیه گرمسیری و نیمه گرمسیری حاصل می گردد. کاشت این درخت بین 4هزار تا 5 هزار سال قبل در منطقه ای شروع شد که امروزه هند شرقی، پاکستان و برمه نامیده می گردد.
اینگونه فرض می گردد که قبل از کشت انبه در کالیفرنیا در حدود 1880، کشت آن بین سال های 1800 تا 1810 در فلوریدا و هاوایی شروع شده باشد.
انبه، میوه ملی هند، پاکستان و فیلیپین و همچنین درخت ملی بنگلادش است. از میوه و برگ های آن برای تزئین مراسم مذهبی، جشنواره ها، جشن ها و همچنین مراسم عروسی استفاده می گردد. در بسیاری از داستان های اساطیر هند، به میوه انبه بسیار اشاره شده است. در حقیقت گفته می گردد بودا در یکی از باغ های انبه، زیر سایه درخت انبه مراقبه نموده است.
هند با بیش از هزار نوع انبه، هند اصلی ترین فراوری نماینده انبه در دنیا است، اگرچه چین، مکزیک، برزیل و تایلند نیز انبه کشت می نمایند. در ایالات متحده آمریکا نیز، فلوریدا فراوری نماینده عمده انبه است.
انبه نه تنها به علت ماندگاری درختش و نیز محبوبیتش به عنوان میوه، ورد توجه است، بلکه نسبت های غیر معمولی با بعضی گیاهان دارد. همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، انبه از همان خانواده پسته و بادام هندی است.
علاوه بر این، درختان انبه می توانند تا ارتفاع زیادی رشد نمایند، چیزی بین 65 پا تا 100 پا برسند. همچنین عمری طولانی دارند. در واقع بعضی درختان انبه بیش از 300 سال زندگی نموده اند و همچنان میوه می دهند.
اثرات جانبی احتمالی انبه
انبه اگرچه فواید زیادی دارد، اما ممکن است تعدادی عوارض احتمالی نیز داشته باشد.
از آنجا که انبه از خانواده پسته یا بادام هندی است، در صورتی که به پسته یا بادام هندی آلرژی دارید، احتمالا باید از مصرف انبه پرهیز کنید. علاوه بر این، انبه ها خویشاوندان بسیار دور پیچک سمی هستند. در نتیجه بعضی افراد ممکن است به آن ها آلرژی داشته باشند. بعضی افرادِ مبتلا به آلرژی لاتکس نیز واکنشی متقاطع به انبه را تجربه نموده اند؛ بنابراین در صورتی که این مورد درباره شما نیز صادق است، آن را با احتیاط مصرف کنید.
انبه همچنین حاوی مقدار اندکی اوروشیول است که می تواند سبب بروز درماتیت در افراد حساس گردد. آخرین مورد اینکه، به خاطر بسپارید که انبه حاوی میزان زیادی از پتاسیم است. در صورتی که کلیه های تان به خوبی کار نمی نمایند، بهتر است مراقب باشید. پتاسیم بیش از حد در صورتی که کشنده نباشد، ممکن است خطرناک باشد، زیرا کلیه ها ممکن است در خارج کردن پتاسیم اضافی از خون دچار مشکل شوند.
کلام آخر اینکه انبه به عنوان میوه، کالری بسیار بالایی دارد، در نتیجه هر بار، بیش از یک عدد از آن ها را مصرف نکنید. در عوض، آن را به عنوان دسر، بعد از وعده غذایی سالم تان میل کنید یا برای صبحانه، آن را با مقداری پروتئین، مانند شیر بز یا شیره نارگیل مخلوط کنید.
منبع: draxe
منبع: فرارو