طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل به سبک بازاری مخصوص یلدا
به گزارش تور کیش، باسلوق یکی از شیرینی های اصیل و محبوب ایرانی است که بافت نرم، طعم لطیف و ظاهر سنتی ش آن را به یکی از انواع دسر شب یلدا در کنار آجیل شب یلدا و شب نشینی ها تبدیل نموده است. در این دستور، به جای روش های پیچیده، از نشاسته گل استفاده می کنیم تا در کمترین زمان، یک باسلوق خوش عطر و کشدار درست کنید. اگر در پی یک دستور ساده هستید، در ادامه می توانید طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه باسلوق با نشاسته گل
- نشاسته گل 1/2 پیمانه
- آب 1 و 2/3 لیوان
- روغن 2 قاشق غذاخوری
- گلاب 1/3 پیمانه
- جوهر لیمو نوک قاشق چای خوری
- ژلاتین 2 قاشق سوپ خوری + 1/4 پیمانه آب
طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل
مرحله اول: جوهرلیمو و ژلاتین را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل، جوهر لیمو را داخل یک قاشق غذاخوری آب کامل حل کنید. آن را کنار بگذارید و به سراغ ژلاتین بروید. برای آشنایی با ژلاتین و کاربردهایش می توانید در خبرنگاران ، مطلب ژلاتین چیست و چه کاربردی دارد را بخوانید.
در ادامه، پودر ژلاتین را با میزان گفته شده آب مخلوط کنید و به روش بن ماری، کاملا حل کنید تا مایع ژلاتین یکدست و شفاف گردد. ژلاتین را هم مانند جوهر لیمو، کنار بگذارید تا در زمان مناسب به مواد اضافه گردد. حال که پایه شیرینی سنتی تان را درست کردید به سراغ مراحل بعدی بروید.
مرحله دوم: نشاسته را در آب سرد حل کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل، نشاسته را با نصف لیوان آب، خوب مخلوط کنید تا کامل حل گردد. بعد از آن که نشاسته کامل حل شد، آن را چند دقیقه کنار بگذارید تا ته نشین گردد. زمانی که نشاسته در ته ظرف نشست و آب روی آن شفاف شد، به آرامی آب زلال رویش را دور بریزید و فقط نشاسته را نگه دارید.
اگر زمان دارید، می توانید نشاسته را چند ساعت استراحت بدهید تا کیفیت بافت شیرینی تان بهتر گردد. ناگفته نماند استراحت نشاسته کاملا اختیاری است و می توانید از آن صرف نظر کنید. از دیگر دسرهای آسان و کم هزینه یلدایی می توان به طرز تهیه مرنگ یلدایی اشاره که با جزئیات کامل در خبرنگاران ، آورده شده است.
مرحله سوم: شربت را درست کنید
در این مرحله از طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل باید شربت آن را درست کنید. پس یک لیوان آب به همراه شکر و گلاب داخل یک قابلمه مناسب بریزید و آن را روی حرارت بگذارید. کمی زمان دهید تا مخلوط به جوش بیاید. در نهایت حرارت را کم کنید تا شربت روی حرارت کم بجوشد. تنها مراقب باشید که نسوزد.
مرحله چهارم: نشاسته، جوهرلیمو و پودر ژلاتین را اضافه کنید
نشاسته را با به جای مانده آب، خوب حل کنید. سپس به آرامی آن را به شربت اضافه کنید و مدام هم بزنید تا یکدست گردد. پس از حدود نیم ساعت، مخلوط تان آغاز به سفت شدن می نماید. در نهایت بعد از گذشت یک ساعت، کامل شیشه ای و شفاف خواهد شد. در نتیجه به راحتی هم از کف قابلمه جدا می گردد.
پس از آن که باسلوق به غلظت شیشه ای رسید، جوهرلیمو و ژلاتین حل شده را به آن اضافه کنید. خوب هم بزنید تا کامل با شربت ترکیب گردد. سپس به آرامی هم بزنید تا مخلوط دوباره به غلظت قبلی برسد.
در نهایت روغن را به مخلوط اضافه کنید و خوب هم بزنید تا کاملا جذب گردد. حرارت را خاموش کنید تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می گردد شیرینی باسلوق شما لطیف و کشدار گردد و برای شکل دهی آماده باشد.
مرحله پنجم: باسلوق را درست کنید
نیمی از گردو را داخل هر یک از قالب هایتان بگذارید و کمی پودر نارگیل روی آن بریزید. حال مجدد به سرعت مایه باسلوق را داخل قالب ها ریخته و روی آن هم کمی پودر نارگیل بپاشید.
شما می توانید قالب ها را برای نیم ساعت در یخچال قرار دهید تا باسلوق خودش را بگیرد و به راحتی از قالب جدا گردد. برای میهمانی یلدایی تان می توانید به طرز تهیه باسلوق ژله ای مجلسی هم فکر کنید که با جزئیات کامل در خبرنگاران آورده شده است.
نکات تکمیلی تهیه باسلوق با نشاسته گل
برای اینکه باسلوق با نشاسته گل شما نرم، شفاف و کشدار گردد، رعایت چند نکته ساده اما مهم در طول تهیه آن تاثیر زیادی دارد. این نکات به شما یاری می نمایند نتیجه ای حرفه ای و خوش طعم داشته باشید.
تفاوت استفاده نشاسته گل و نشاسته ذرت در تهیه باسلوق
در تهیه باسلوق، نشاسته گل و نشاسته ذرت هر کدام ویژگی های متفاوتی دارند که روی بافت و شفافیت دسر تاثیر می گذارد. استفاده از نشاسته گل باعث می گردد باسلوق نرم، لطیف و کشدار گردد و بافتی نیمه شفاف و شیشه ای پیدا کند، در حالی که نشاسته ذرت بافت سفت تر و مات تری ایجاد می نماید و کشسانی کمتری دارد.
برای افرادی که در پی باسلوق سنتی، شفاف و لطیف هستند، نشاسته گل برترین گزینه است، اما اگر هدف یک باسلوق سریع و کمی سفت تر باشد، نشاسته ذرت هم می تواند جایگزین گردد. انتخاب درست نوع نشاسته، کلید رسیدن به نتیجه دلخواه و خوش طعم برای هر آشپزی است. اگر به فکر آن هستید که باسلوق تان را با نشاسته ای غیر از نشاسته گل درست کنید؛ طرز تهیه باسلوق خانگی با نشاسته ذرت را در خبرنگاران بخوانید.
راه های رفع کردن بوی خامی نشاسته
برای رفع کردن بوی خامی نشاسته، باید نشاسته را قبل از استفاده، به روش بن ماری، حرارت دهید تا عطر خام آن از بین برود و کمی شفاف و نرم گردد. حرارت کم و هم زدن مداوم هم در از بین بردن بوی خامی نشاسته بی تاثیر نیست. از سویی دیگر، اضافه کردن شکر، گلاب یا عصاره وانیل هنگام پخت می تواند بوی خامی را بپوشاند و باسلوق شما را خوش عطر و دلپذیر کند.
عطر و طعم متفاوت باسلوق مخصوص شب یلدا
برای شب یلدا می توانید باسلوق با نشاسته گل را به روشی ساده و مجذوب کننده لطیف، کشدار و خوش عطر درست کنید؛ کافی است هنگام پخت کمی هل، دارچین یا گلاب به شربت اضافه کنید تا عطر دلنشینی پیدا کند، سپس در قالب ها گردو، پسته یا بادام قرار دهید و روی هر قطعه کمی پودر نارگیل یا پودر قند رنگی بریزید تا ظاهر جشن گونه ای داشته باشد.
بعلاوه می توانید از چند قطره زعفران یا رنگ خوراکی طبیعی سبز یا قرمز برای رنگی کردن باسلوق ها بهره ببرید و با این روش یک دسر ساده، خوش طعم و زیبا برای شب یلدا داشته باشید. در کنار باسلوق می توانید به فکر کاپ کیک یلدایی با و بدون فر هم باشید؛ دسری ساده، آسان و کم هزینه.
شکل دادن باسلوق نشاسته گل
برای شکل دهی باسلوق با نشاسته گل، ابتدا اجازه دهید کمی خنک گردد، سپس دست ها را کمی چرب نموده و مواد را گرد کنید، وسط آن ها یک گردو قرار دهید و در پودر نارگیل بغلتانید. بعلاوه می توانید از قالب های کوچک مثل مارشمالو بهره ببرید و وسط آن ها را با یک وسیله گرد خالی نموده و مواد را داخلش بریزید.
نکات مهم برای برترین نتیجه این است که جوهرلیمو را زیاد نریزید تا باسلوق طعم ترش پیدا نکند و حرارت را ملایم نگه دارید تا نشاسته به درستی بپزد و طعم خام ندهد؛ با رعایت این روش، حتی آشپزهای مبتدی می توانند یک باسلوق لطیف، کشدار و خوش طعم تهیه نمایند. از طرز تهیه باسلوق ساده با لیوان غافل نشوید.
تزئین باسلوق
برای تزئین باسلوق با نشاسته گل مخصوص شب یلدا می توانید به سادگی چند ایده مجذوب کننده اجرا کنید؛ پس از شکل دادن باسلوق، روی آن پودر نارگیل یا پودر قند رنگی قرمز و سبز بپاشید، وسط هر قطعه یک مغز گردو، پسته یا بادام قرار دهید و برای رنگی تر شدن چند قطره زعفران یا رنگ خوراکی طبیعی به مایه اضافه کنید.
شما می توانید از قالب های کوچک قلب یا دایره بهره ببرید و با تکه های میوه خشک مثل زرشک یا خلال نارنج جلوه ای دیگر به باسلوق های خانگی تان تا یک باسلوق لطیف، کشدار و زیبا برای شب یلدا داشته باشید.
سوالات متداول درباره طرز تهیه باسلوق با نشاسته گل
در این بخش به سوالات متداول درباره تهیه باسلوق با نشاسته گل پاسخ می دهیم تا حتی آشپزهای مبتدی هم بتوانند یک دسر لطیف، کشدار و خوش طعم به راحتی درست نمایند.
1. چرا باسلوق من بعد از خنک شدن کشدار نمی گردد؟
اگر باسلوق کشدار نمی گردد، احتمالا حرارت زیاد بوده یا نشاسته به درستی حل نشده و گلوله ای شده است. همواره نشاسته را با آب حل کنید و روی حرارت ملایم بپزید و مداوم هم بزنید تا یکدست و شفاف گردد.
2. آیا می توانم باسلوق را بدون جوهر لیمو درست کنم؟
بله، اما جوهرلیمو باعث می گردد باسلوق شفاف تر و کشدارتر گردد و طعم آن ملایم تر گردد. بدون جوهرلیمو ممکن است رنگ باسلوق کمی مات گردد.
3. چگونه باسلوق را راحت از قالب جدا کنم؟
کف قالب ها را با کمی پودر نارگیل یا روغن چرب کنید و پس از خنک شدن نیم ساعته یا قرار دادن در یخچال، باسلوق راحت از قالب جدا می گردد.
4. چرا باسلوق طعم نشاسته می دهد؟
این مشکل معمولا به علت پخت با حرارت زیاد یا قوام نیافتادن کامل شربت است. حرارت ملایم و هم زدن مداوم باعث می گردد نشاسته کاملا پخته و طعم خام آن از بین برود.
5. آیا می توانم باسلوق را بدون شکر درست کنم؟
می توانید، اما شکر علاوه بر شیرینی، به شفافیت و بافت کشدار باسلوق یاری می نماید. جایگزینی شکر با شیرین نماینده های دیگر ممکن است نتیجه متفاوتی بدهد.
6. چطور می توانم باسلوق شب یلدا را زیباتر کنم؟
می توانید از پودر نارگیل، مغزهای رنگی، زعفران یا قالب های فانتزی بهره ببرید و روی هر قطعه میزانی میوه خشک یا خلال نارنج بگذارید تا ظاهر جشن گونه داشته باشد.
7. چرا باسلوق بعد از چند ساعت سفت نمی گردد؟
اگر باسلوق سفت نمی گردد، ممکن است نسبت نشاسته به آب درست رعایت نشده یا شربت غلیظ نشده باشد. همواره نشاسته را کامل ته نشین کنید و شربت را به غلظت مناسب برسانید.
منبع: کتاب کاله