طرز تهیه شامی بابلی اصیل با و بدون گوشت
به گزارش تور کیش، آیا تا به حال طعم اصیل غذاهای شمال را در یک لقمه تجربه نموده اید؟ شامی بابلی، یکی از گنجینه های پنهان آشپزی مازندران است که با ترکیب گوشت، لپه، سبزیجات معطر و رب انار، طعمی بی نظیر و فراموش نشدنی را برایتان به ارمغان می آورد. در ادامه طرز تهیه شامی بابلی اصیل را با و بدون گوشت آنالیز خواهیم کرد. البته قبلا در کتاب کاله تهیه انواع شامی ساده را مرور نموده بودیم که شما می توانید طرز تهیه شامی تبریزی و طرز تهیه شامی رشتی را مرور نموده بودیم.
مواد لازم برای تهیه شامی بابلی
- گوشت فیله گوساله نیم کیلو
- لپه 300 گرم
- مغز گردو له شده به اندازه لازم
- سبزی بابلی نیم کیلو
- پیاز میانه 2 عدد
- سیب زمینی میانه 1 عدد
- نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه لازم
- تخم مرغ 4-6 عدد
- رب انار 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه شامی بابلی با گوشت
1. پخت گوشت و آماده کردن لپه
در اولین مرحله از طرز تهیه شامی بابلی ابتدا گوشت را با یک پیاز و زردچوبه داخل قابلمه مناسب بپزید. هم زمان که گوشت می پزد، لپه را داخل آب بریزید تا حداقل به مدت 2 ساعت در آب خیس بخورد.
2. اضافه کردن لپه و باقی مواد به گوشت
بعد از گذشت یک ساعت که گوشت تقریبا نیم پز شد، آب لپه را خالی کنید و آن را به قابلمه گوشت اضافه کنید. سپس یک پیاز و سیب زمینی خرد شده را هم اضافه کنید و اجازه دهید مواد خوب بپزند و آب غذا کامل خشک شود.
3. آماده کردن سبزی شامی
هم زمان که مواد در قابلمه می پزند، سبزی را بشورید و آبش را بگیرید بعد ریزی خرد کنید و داخل یک ماهیتابه که کمی روغن در آن ریخته اید، بریزید و کمی تفت دهید تا آب سبزی گرفته شده و سبک شود تا شامی شما شل نشود. بعد گوشه ای بگذارید تا خنک شود.
4. مخلوط کردن مواد
اکنون لپه را از گوشت جدا نموده و جداگانه لپه را پوره و گوشت را ریش کنید البته می توانید گوشت را با خرد کن هم چرخ کنید ولی بهتر است ریش ریش شود. بعد سبزی خرد خنک را به مخلوط گوشت و لپه اضافه کنید و خوب هم بزنید تا کشدار شوند. دقت کنید که این مایه نباید شل باشد. در نهایت تخم مرغ ها را همراه با نمک، فلفل و ادویه و البته گردو پودر شده مدنظرتان داخل مخلوط بریزید و خوب مخلوط کنید. بهتر است تخم مرغ ها را یکی یکی به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا به بافت مناسب برسید.
نکته: برای اینکه شامی ها موقع سرخ شدن وا نروند، بهتر است مخلوط شامی را قبل از سرخ کردن کمی در یخچال استراحت دهید.
نکته: اگر دوست دارید شامی هایتان تردتر شوند، می توانید آرد سوخاری به آن ها اضافه کنید.
5. سرخ کردن شامی بابلی
در این مرحله از طرز تهیه شامی بابلی باید در یک ماهیتابه نچسب مناسب، روغن بریزید و اجازه دهید روی حرارت مناسب گرم شود در نهایت اندازهی از مایه شامی را با دست بردارید و کف دست شکل دهید و وسطش یک حفره ایجاد کنید بعد داخل روغن دو طرف را خوب سرخ کنید. این کار را تا اتمام تمام مایه شامی بابلی انجام دهید.
6. تهیه سس شامی
در آخرین مرحله از طرز تهیه شامی بابلی سس را آماده کنید برای این کار در تابه ای جداگانه، رب انار را با کمی آب و ادویه دلخواه بریزید تا رنگ آن باز شود و غلیظ شود. در نهایت هم شامی های سرخ شده را در ظرف مورد نظر بچینید و سس رب انار را روی آن ها بریزید. شامی بابلی را می توانید به همراه برنج یا نان سرو کنید.
نکته: برای تهیه سس رب انار می توانید از کمی آبلیمو یا آب نارنج بهره ببرید تا طعم آن ترش و شیرین شود.
نکات تکمیلی برای تهیه شامی بابلی
شامی بابلی، سفری است به دل مازندران که با هر لقمه، عطر و طعم خاص آن برای همواره در فکر تان می ماند. اما برای اینکه این سفر به کامتان خوش آید، رعایت نکات ریز و درشت حین پخت از اهمیت بالایی برخوردار است. با دقت در فوت وفن های این غذا، نه تنها طعم آن بهتر می شود، بلکه به یک آشپز حرفه ای مازندرانی تبدیل می شوید!
طرز تهیه شامی بابلی بدون گوشت
یکی از روش های طرز تهیه شامی بابلی این است که آن را بدون گوشت تهیه کنید. برای تهیه شامی بابلی خوشمزه و گیاهی، ابتدا نخود و لپه را از قبل خیس نموده و بعد بپزید. سپس پیاز رنده و سبزیجات خرد را به همراه مخلوط نخود و لپه در یک مخلوط کن بریزید تا له و مخلوط شوند بعد ادویه هایی مثل زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و پودر سیر را هم به همراه تخم مرغ به مواد بیافزایید و خوب با دست هم بزنید و ورز بدهید. بعد از مخلوط کردن کامل، مخلوط را به شکل شامی فرم داده و در روغن سرخ کنید تا طلایی شود. این شامی خوشمزه و مغذی، جایگزین مناسبی برای شامی بابلی با گوشت است و برای افراد گیاهخوار هم بسیار مناسب است.
نکته: برای ایجاد بافت بهتر می توانید نان خشک خیس را هم به مواد اضافه کنید. البته دقت کنید که می توانید به جای گوشت از سویا هم بهره ببرید.
سبزیجات شامی بابلی
سبزیجات اصلی شامی بابلی معمولا شامل گشنیز، جعفری و شوید است که در تمام شهرهای ایران موجود است. اما علاوه بر سبزیجات اصلی، مردم بابل سبزیجات دیگری هم در تهیه شامی بابلی استفاده می نمایند که شامل تره، شنبلیله، برگ سیر، نعناع و پونه است البته سبزیجات محلی هم بخش اصلی ترکیب سبزیجات این غذاست که معمولا شامل اناریجه و زلنگ است.
نکته مهم اما در ترکیب و اندازه سبزیجات مورد استفاده در شامی بابلی ممکن است بسته به سلیقه شخصی و منطقه متفاوت باشد. بعضی افراد از ترکیب سبزیجات بیشتری استفاده می نمایند و بعضی دیگر از ترکیب ساده تری.
استفاده از حبوبات مختلف
در بعضی از شیوه های اصیل طرز تهیه شامی بابلی علاوه بر لپه از نخود هم استفاده می شود. بنابراین برحسب سلیقه و ذائقه خود می توانید در کنار لپه اندازهی نخود هم بهره ببرید.
انواع روش های تهیه شامی
شامی در ایران به روش های مختلف تهیه می شود مثلا طرز تهیه شامی تبریزی یا طرز تهیه شامی رشتی با آنچه به عنوان شامی بابلی اینجا خواندیم تفاوت دارد. البته سوای تفاوت در روش تهیه، یکی از تفاوت ها در تهیه شامی به استفاده از انواع گوشت برمی شود مثلا می توانید به جای گوشت چرخ نموده قرمز از گوشت مرغ بهره ببرید. طرز تهیه شامی مرغ را به عنوان یک روش تهیه این غذا می توانید در کتاب کاله با جزییات بخوانید.
منبع: کتاب کاله