برنج و خواص آن برای سلامتی
به گزارش تور کیش، خواص برنج و طعم دلپذیر آن موجب شده تا بسیاری از ایرانیان حداقل یک وعده روزانه از برنج استفاده نمایند. این ماده با ارزش که خواص بی شماری دارد، همواره در بین ایرانیان از محبوبیت خاصی برخوردار بوده است.
راجع به کاربردهای برنج چه می دانید؟ خواص برنج
از خواص برنج می توان به تامین انرژی فوری، تنظیم و تقویت حرکات روده، تثبیت سطح قند خون، کند شدن فرایند پیری اشاره نمود. بعلاوه برنج نقش مهمی در تامین ویتامین B1 بدن ایفا می نماید.از دیگر مزایا آن یاری به مراقبت از پوست، ارتقا متابولیسم، یاری به هضم غذا، کاهش فشارخون،کم کردن وزن، تقویت سیستم ایمنی و حفاظت از بدن در برابر اسهال خونی،سرطان و بیماری قلبی می باشد.
خواص برنج
چنین خواصی در بیش از 40 هزار نوع از این غلات در دنیا وجود دارد. دو گروه اصلی برنج شامل برنج سبوس دار و برنج سفید می گردد. برنج سبوس دار تولید نمی گردد و بنابرین ارزش غذایی آن بالاست،در حالیکه سبوس برنج سفید طی تولید از آن جدا می گردد و ارزش غذایی کمتری دارد. بسته به ضرورت آشپزی،در دسترس بودن و فواید آن، افراد انواع مختلف برنج را انتخاب می نمایند.بعلاوه می توان بر اساس طول برنج دسته بندی انجام داد. آشپزهای آسیایی در پخت برنج های دانه بلند متخصص اند، اما کشور های امریکایی ،غلات با قد میانه یا کوتاه را ترجیح می دهند. یکی از اصلی ترین غذا های آشپزی دنیا است و از اصلی ترین غلاتی است که غذای بیش از نصف جمعیت دنیا را تامین می نماید.
تامین انرژی
از آنجایی که برنج سرشار از کربوهیدارت است، می تواند همچون سوخت برای بدن عمل کند و به عملکرد طبیعی مغز یاری می نماید. بدن کربوهیدرات را متابولیز نموده و به انرژی مصرفی تبدیل می نماید. ویتامین ها،املاح و ترکیبات ارگانیک برنج فعالیت متابولیکی اندام های بدن را افزایش می دهدو موجب ارتقا سطح انرژی می گردد.جلوگیری از چاقی
مصرف برنج، برای سلامتی بسیار مفید است، زیرا چربی مضر، کلسترول و سدیم ندارد. بخش اصلی رژیم متعادل را تشکیل می دهد. هر غذایی که بتواند مواد مغذی بدن را بدون تاثیر منفی تامین کند،یک امتیاز محسوب می گردد. چربی، کلسترول و سدیم پایین آن می تواند به کاهش چاقی و ناراحتی های وابسته بینجامد.کنترل فشار خون
سدیم برنج، پایین است، بنابرین یکی از برترین غذاها برای افراد فشارخونی می باشد. سدیم عروق را منقبض و با افزایش فشار خون، استرس و فشار وارد بر سیستم قلبی عروقی را بالا می برد. بعلاوه سدیم با بیماری های قلبی مانند تصلب شراین، حمله قلبی و سکته مغزی ارتباط دارد. بنابرین پرهیز از مصرف سدیم مازاد ایده خوبی است.جلوگیری از سرطان
برنج سبوس دار مانند برنج قهوه ای سرشار از فیبر محلول است که می تواند بدن را در برابر انواع سرطان مقاوم سازد. خیلی از دانشمندان و محققان معتقدند چنین فیبر های محلولی برای محفاظت بدن از توسعه و عوارض سلول های سرطانی حیاتی اند. البته بجز فیبر، آنتی اکسیدان های طبیعی مانند ویتامین C، ویتامین A، فنولیک و فلاونوئید دارد که محرک آنتی اکسیدان های بدن برای خنثی نمودن رادیکال های آزاد اند.رادیکال های آزاد محصولات جانبی متابولیسم سلولی اند که سیستم اندام های بدن را مختل می سازد و منجر به جهش سلول های سالم به سلول های سرطانی می گردد. ارتقا سطح آنتی اکسیدان با مصرف بیشتر برنج از راه های بسیار عالی برای مبارزه با آنتی اکسیدان بشمار می رود.
مراقبت از پوست
متخصصان پزشکی بر این باورند که برنج آسیاب شده برای درمان ناراحتی های پوستی مفید است. در شبه قاره هند، متخصصین آیوردا آب برنج را بعنوان ضماد موثری برای خنک کردن پوست ملتهب تجویز می نمایند.ترکیبات فنولیک موجود در برنج مخصوصا برنج قهوه ای یا وحشی خواص ضد التهاب دارد، بنابرین برای تسکین سوزش و قرمزی مفید اند. آنتی اکسیدان های برنج موجب به تاخیر انداختن علائم پیری زودرس از جمله چین و چروک پوست می گردد.
پیشگیری از آلزایمر
برنج قهوه ای حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی است که رشد و فعالیت انتقال دهنده های عصبی را تحریک می نماید و متعاقبا احتمال بروز آلزایمر تا حد زیادی کاهش می یابد. انواع مختلف برنج وحشی محرک آنزیم های محافظ نورون های مغز است و تاثیرات رادیکال های آزاد و دیگر مواد سمی عامل زوال عقل و آلزایمر را خنثی می نماید.خواص دیورتیک و گوارشی
پوسته برنج داروی موثری برای درمان اسهال خونی است و بعضی می گویند پوسته برنج سه ماهه و یا کهنه تر خواص دیورتیک بیشتری دارد. چینی ها بر این باورند که برنج اشتها آور است، مسائل معده را درمان می نماید و از مسائل گوارشی می کاهد.بعنوان یک دیورتیک، پوسته برنج به از دست دادن آب اضافی یاری می نماید، مواد سمی مانند اسید اوره را از بین می برد و حتی کاهش وزن را به همراه دارد(حدودا 4 درصد از ادرار از چربی بدن ساخته شده است). فیبر بالای موجود در آن به حرکات منظم روده یاری می نماید، از بدن در برابر انواع سرطان محافظت می نماید و احتمال بروز بیماری های قلبی را کم می نماید.
ارتقا متابولیسم
برنج منبع غنی ویتامین ها و املاحی مانند نیاسین، ویتامین D، کلسیم، فیبر، آهن، تیامین و ریبوفلاوین است. چنین ویتامین هایی ساختار متابولیسم بدن،سلامت سیستم ایمنی و عملکرد عمومی اندام های بدن را تشکیل می دهند.تقویت سلامت قلبی
روغن سبوس برنج خواص ضد التهابی دارد که قدرت سیستم قلبی را با کاهش اندازه کلسترول بدن ارتقا می دهد. پیشتر راجع به خواص فیبر ،کاهش چربی و سدیم بر سیستم قلبی عروقی صحبت کردیم. برنج قهوه ای و وحشی سبوس دارند و نسبت به برنج سفید (بدون سبوس) مفید ترند.تسکین سندروم روده تحریک پذیر
برنج، نشاسته مقاوم دارد که با ورود به روده، رشد باکتری های مفید را با حرکات نرمال روده تحریک می نماید. بعلاوه، فیبر محلول آن در کاهش تاثیرات مسائلی مانند سندروم روده تحریک پذیر و اسهال خونی بسیار موثر است.بر اساس انجمن تحقیقاتی بین المللی برنج در فیلیپین، ارزش غذایی برنج باید خیلی بهتر از این گردد چرا که اصلی ترین غلات مصرفی میلیون ها نفر است.
کوشش های اخیر با هدف افزایش مواد مغذی برنج بر تلفیق روش های سنتی کشت با بیوتکنولوژی مدرن تمرکز دارد. این انجمن اذعان دارد که می توان به وسیله غنی سازی برنج با ترکیبات آهن و روی ، کیفیت برنج را ارتقا داد. اجرای این روش حتما با استقبال کشاورزان و مصرف نمایندگان برنج همراه خواهد بود.
منبع: سایت راستینه
منبع: راسخون